Σελίδες

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα ακόμα Διαμέρισμα του Δήμου Ολύμπου είναι τα Καλύβια, που απέχουν από την Ελασσόνα 22 χλμ. και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 700,00 μ.
Το χωριό μου δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους του Κοκκινοπηλού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και σήμερα οι 500 κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Με τις μουσικοχορευτικές παραδοσιακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις απόκριες και το Πάσχα, καθώς και με το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται φανερό το πόσο καλά διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα στα Καλύβια.
Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί και να αγοράσει ντόπια κρέατα και εκλεκτά γαλακτοκομικά
Κοντά στο χωριό, στην κορυφή Τουρτοφωλια
Πίστα αιωροπτερισμόυ λειτουργεί οργανωμένη πίστα απογείωσης αιωρόπτερων και αλεξίπτωτων πλαγιάς, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες και αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου (αφού εδώ διεξάγονται παγκόσμια πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου).
Ορειβατικός Σύλλογος
Ο ορειβατικός σύλλογος Καλυβίων ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό να μυήσει στην πρωτόγνωρη εμπειρία της ανάβασης στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, όλους όσους θα 'θελαν μ' αυτόν τον τρόπο να ξεφύγουν από την "επίπεδη" καθημερινότητα, αλλά και να φέρει ακόμα πιο κοντά τους νέους της περιοχής με το μυθικό βουνό.
Ο σύλλογος παρουσιάζει διαρκή αύξηση των μελών του. Επίσης, με τον ίδιο ρυθμό αυξάνουν οι εξορμήσεις και οι δραστηριότητές του. Ο σύλλογος έχει κτίσει καταφύγιο ανάγκης στη θέση "Χρηστάκης" σε υψόμετρο 2.600 μ. με σκοπό να προσφέρει στέγη σε κάθε ορειβάτη που θα βρεθεί στη περιοχή. Η θέση "Χρηστάκης" είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο από τα Καλύβια μετά από διαδρομή 20 χλμ. περίπου αγροτικού δρόμου. Το καταφύγιο είναι δυναμικότητας οκτώ θέσεων και δεν διαθέτει θέρμανση πράγμα που το κάνει ιδανικό για τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.
ΥΓ. Το καταφύγιο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχειό κανενός και ο μοναδικός σκοπός της κατασκευής του είναι να προστατεύσει τουςταξιδιώτες σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων
Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, ο ορειβατικός σύλλογος Καλυβίων διοργανώνει ορειβατική εκδρομή στο καταφύγιο με διανυκτέρευση και ανάβαση την επόμενη μέρα στην κορυφή του Ολύμπου, το Μυητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: